•  
RASEKATTER·NO
Annonser og ablegøyer siden 2004
Raseguide
» Abyssiner
» Balineser
» Bengal
» Britisk Korthår
» Burmeser
» Cornish Rex
» Cymric
» Devon Rex
» Egyptisk Mau
» Exotic
» Hellig Birma
» Korat
» Maine Coon
» Norsk Skogkatt
» Ocicat
» Orientalsk Korthår
» Perser
» Peterbald
» Ragdoll
» Russian Blue
» Siameser
» Sibirkatt
» Somali
» Sphynx
» Tyrkisk Angora

Dette er bare et utvalg av alle raser som finnes.

For en oversikt over alle raser som er godkjent i Norske Rasekattklubbers Riksforbund, ta en kikk her.

Annonser
» Din annonse her?
Siste nytt
Katteutstillinger i Norge

Les mer ...
Katteår: Hvor gammel er din katt?

Les mer ...
Katter og lopper

Les mer ...
Katteklubber

Les mer ...
Kattepensjonat

Les mer ...
Parrings- og fødselskalkulator

Les mer ...
» Abonner på rasekattbloggens RSS-feed
Informasjon

Nettredaktør: Bente Aas

Kontakt:
post@rasekatter.no


Ocicat

Ocicat

GIC S*G'ocis Mozzarella / Eier: Hanne Luthen, (N)Solefall

Ocicat er en rase man kan si kom til ved et heldig uhell.

På 60-tallet var det mange oppdrettere som parret ulike raser i håp om å få frem nye og spennende katter.

Deriblant oppdretter Virginia Daly i Michigan, USA. I 1964 prøvde hun å få frem en Siameser med Abyssiner-maske (det vil si en Siameser som hadde Abyssinerens tickede pels i ansikt, på hale og ben).

Med dette for øyet parret Virginia først en Abyssineren-hann med en Siameseren-hunn, og fikk et kull kattunger som lignet på Abyssinere.

Hun parret så en av disse kattungene med en Siameser. Og det var da overraskelsen kom ...

Hun fikk sin Abyssiner-maskede kattunge, men viktigere for oss nå; med ham kom det en elfenbensfarget hannkatt med flotte spotter (prikker), som fikk navnet Tonga.

Virginias datter syntes Tonga lignet på en Ozelot, og mente at han derfor burde hete Ocicat.

Tonga ble kastrert og solgt som kjæledyr til en student for ti dollar.

Han ble likevel vist frem på noen utstillinger. Første gang var i februar 1965, i Detroit. Tonga preget da katalogens forside, og i katalogen ble han og seksten andre katter omtalt som «spesielle nyheter og fremtidens raser».

Virginia hadde jevnlig kontakt den velrenommerte genetikeren Dr. Clyde Keeler, og i deres samtaler kom Virginia til å nevne Tonga. Dr. Keeler ble straks interessert. Han hadde lenge tenkt på om det var mulig å få frem en moderne katt som kunne ligne på den utryddede, spottede «Egyptian Fishing Cat».

I fyr og flamme la han frem en plan for dette, som skulle starte med å parre Tonga tilbake på sin mor. Han ble derfor svært skuffet da han fikk vite at Tonga var kastrert.

Selv om en spottet katt ikke var hva Virginia hadde vært ute etter, fant hun tanken på en helt ny rase besnærende.

Hun gjentok derfor parringen som hadde gitt Tonga, og i dette kullet kom det en brunspottet hannkatt, som fikk navnet Dalai Dotson. Han ble registrert i CFA som Ocicat.

Ved registreringen av Ocicat i CFA skjedde det ennå en tilfeldighet som skulle forme den fremtidige rasen. Ved en feil ble Amerikansk Korthår oppført som rase man kunne parre ut på. Selv om dette ikke var noe man hadde tenkt på å gjøre, benyttet man seg likevel av det. Med Amerikansk Korthår fikk Ocicaten ikke bare en noe kraftigere kroppsbygging, men også sølvgenet ble introdusert til rasen.

Man hadde nå «oppskriften» på Ocicat, men av ulike private årsaker gikk Virginias videre avlsarbeid tregt. Mellom 1966 og 1980 ble det derfor bare registrert ytterligere 99 Ocicater i CFA.

I 1984 ble foreningen Ocicats International startet, under ledelse av blant annet Virginia. Endelig fikk oppdrettet fart på seg, og Ocicat ble godkjent som rase i CFA i 1988.

De første Ocicatene kom til Norge i 1993. Tre katter ble importert fra oppdrettet S*Halifax i Sverige. Men det var først i dette årtusen rasen virkelig tok av her hjemme.

I 2003 ble raseforeningen (N)Ocicat startet, som et ledd i arbeidet med å skape et faglig og sosialt miljø rundt rasen.

Ocicat
Tre generasjoner hos (N)Oliveroci's |  Apollon |  Grumpy |  Idun |  Bebel


Møt tre generasjoner hos (N)Oliveroci's
Innsendt av Kirsten Læknes, (N)Oliveroci's, mai 2008

Ocicat

EC (N)Vilde's Josefine er født den 23. februar 2005 og kom til oss i mai som en spretten liten sjokoladetornado.

Sjokolade er fargekoden hennes og med spotter i tillegg så er hun registrert i NRR som OCI b24. (b for sjokolade og 24 for spotter).

Hjemme heter hun selvfølgelig bare Josefine og uten tvil lyder hun navnet sitt. Selv om hun ikke kommer umiddelbart når vi roper på henne så ser vi tydelig hvordan ørene beveger seg når vi roper på henne.

Hverdagen med Josefine er en fornøyelse, men med sterke meninger, som alle katter har, så kan hun av og til sette oss litt på prøve når det gjelder å få viljen sin. Det har helt sikkert småfuglene i hagen også forstått, for under plommetrærne kan hun ligge og jakte i et par i et par timer uten å lee på ørene en gang.

Stakkars Josefine, hun har ennå ikke klart å fange en eneste fugl, men gi opp, å nei, ikke den damen!

Ocicat

Josefine har aldri laget lyder som vi assosierer med kattelyder. Det står i skriften at katter sier «mjau», men det vet tydeligvis ikke Josefine noe om, for lydene hun lager er mer som «errrk» og da helst når det er noe hun ikke vil.

Utover det er det heller sjeldent hun sier noe. En stille dame i språk, men det tar hun igjen i aktivitet ... ut og inn hele dagen, alltid travelt opptatt!

* * *

Så presenterer jeg vår andre sjokoladejente. Hun er datter av Josefine og kommer fra vårt første kull. Hun er født den 24. juni 2006 og hennes korrekte navn er IC (N)Oliveroci's Honey-Honey.

Ocicat

Til daglig lyder hun navnet Honey, ja for hun også vet hvem som skal komme når vi roper.

Honey er en rolig og avslappet katt som tar livet litt mer med ro. Hun oppsøker oss for å få i gang lek eller å bli kost med, og har ett språk som er veldig lett å lese.

Honey fikk fort kallenavnet «geitebukken». I løpet av dagen er hun stadig vekk oppe på to ben og stryker seg opp etter bena våre, og da er det ingen som kan motstå henne. Da får hun det som hun vil, både kos eller lek.

Språket til Honey er velutviklet og vi har etter hvert funnet ut av det meste hun sier. Hun har lyder for mat, jeg kjeder meg, eller kom ut dere også ... og så videre!

Ocicat

Ellers er hun veldig glad i å ha oversikt, og da mener jeg det bokstavelig. Hun har sine ynglingsplasser høyt oppe, enten det nå er på gulvuret eller store skap.

Den 10. februar 2007 fikk Honey sitt første kull. Den oppgaven tok hun på strak arm og fire Ocibabyer fikk all oppmerksomheten hennes fra dag en.

Honey er en jente som en bare må bli glad i, en riktig kjælekatt som trives aller best når vi alltid er i nærheten og snakker med henne. Vi har lange og utdypende samtaler, helt sant altså!

* * *

Jente nummer tre er (N)Oliveroci's Olivia som er barn av Honey. Olivia er i fargen brun og er registrert som en OCI n24.

Ocicat
Olivia og mamma Honey

Denne jenten var minst av søsknene sine og jamret og bar seg hele tiden. Når vi løftet på henne skrek hun høyt og protesterte vilt. Ikke skjønner jeg hvordan så høy lyd kunne komme ut fra en så liten kropp!

Etter hvert ble hun roligere og utrolig nok så var hun den første som satte i gang «malekverna»! Og når hun først begynte, så har hun ikke stoppet ... hun holder på ennå!

Ocicat
Olivia og søsteren Oleanna

Om Olivia er barn av Honey, så er det ingen tvil om at hun er barnebarn av Josefine, for i type oppførsel er det Josefine hun likner mest på. Høyt og lavt, og full aktivitet hele dagen. Det vil si, hun sover innimellom også, men sjeldent så tungt at hun går glipp av noe.

Matlyder hører hun alltid, og da særlig når det skal lages en brødskive. Da kommer hun galopperende i full fart for å få en ostebit eller to. Det er blitt litt av en utfordring å spise brød med ost på! Jo da, hun får smake, men bare litt.

Ocicat

Som type er Olivia totalt uredd, hun går løs på nye utfordringer som om hun var «ferdig utlærd» katt. Opp i trær, inn i alle krinkler og kroker, og som en selvfølge hoppet hun fort etter Honey på «toppen» av stuen.

Honey, som trodde hun hadde sine fristeder, har måttet innse at hun har en konkurrent. Så når har vi to jenter på «toppen» og det gjør det litt vanskelig å lete dem opp, vi må krype på gulvet og stå på stoler for å finne mor og datter.

Livet med tre Ocikatter er topp!Møt Apollon
Innsendt av Michelle Larsen m/familie, (N)Efembra, november 2007

Her er vår guttekatt CH (N)Efembra Apollon, som er en Ocicat.

Ocicat

Han har vært på endel utstillinger fra han var tre mnd gammel.

Han er litt av en raring, som gjør endel «rare» ting».

Han er for eksempel ekspert på å åpne dører. Derfor har vi måttet ta av noen dørhåndtak i leiligheten, for å få litt fred om natten, for han skal på død og liv inn på soverommene våre!!

OcicatMøt Grumpy
Innsendt av Ann Katrin Skår november 2007

Her er det noen bilder av Grumpy, den skjønne Ocicaten vår.

Ocicat

Ocicat

Ocicat

OcicatMøt Idun - Pøbel og Fritenker
Innsendt av Torstein Hansen, november 2007

Ocicat

Livet har en tendens til å gå sin gang. Det overrasker, imponerer og kaster deg stadig ut i nye situasjoner. Situasjoner som man kanskje ikke hadde tenkt så mye på, og utfordringer man kanskje ikke trodde man ville mestre.

For meg var katter en slik situasjon, en slik utfordring.

Jeg møtte den piken jeg på alle måter ville dele livet mitt med, og da hun viste seg å ha noen firbente krabater i livet sitt fra før ... Vel, da ble jeg boende med katter.

Idun er en av disse kattene, en fire år gammel Ocicat - datter av sin mor Bebel som også er en del av husholdningsbudsjett og familieråd.

Problemet med Idun er at hun er unormalt søt. Faktisk er hun så søt at man blir tvunget til å se mellom fingrene med de utall av rampestreker og bøllerier hun presterer i løpet av dagen.

Hun er en skikkelig lating, og en ivrig jeger. Det er mye læring i å håndtere en «Ocicat versus due»-situasjon på stuegulvet ...

Til katt å være er Idun forbausende lik en morgenfugl. Uansett når man står opp så vil hun alltid være med på badet - helt til man slår på vannet i dusjen, da er det plutselig ikke så attraktivt lenger.

Ocicat

Ocicat

Idun kan hoppe opp på stolryggen, og hun kan klore i stykker den samme ryggen ...

Selv om man enkelte dager kan glemme at katter er katter, at deres evner til å veie moralske spørsmål nok er noe begrenset. At instinktenes utfall ofte, av oss, kan feiltolkes som uakseptabel adferd.

Idun har ikke evnen til å mene det vondt, og vi har ikke evnen til å mislike henne.

Ocicat
Idun som bebbisMøt Bebel - næringslivets novise
Innsendt av Torstein Hansen, november 2007

Ocicat

Man kan si mye om Bebel, blant annet kan man si at hun er mor til sin datter Idun. Uten at det betyr at disse to kattene har så mye annet enn prikkene til felles.

Ocicat

Katter har personlighet, og de kan absolutt settes i bås. Om Bebel kan man si at hun nok hadde ønsket seg penger hvis hun var menneske. Penger og makt.

Hun hadde ikke gitt seg før hun hadde disse tingene. Bebel gir seg aldri.

Mens Idun er fritenker, er Bebel av det mer konservative slaget ... Hun er alltid preget av stundens alvor, og tar aldri et nei for noe annet enn det hun selv vil ta det for.

Hvis hun først bestemmer seg for at hun skal stå på bordet, hvor jeg med bordet mener matbordet, og jeg med stå mener gå frem og tilbake ... rundt og rundt ... over maten (som hun gjerne snuser og spiser litt på).

Hvis det er dette hun har bestemt seg for, så er hun ikke sen om å hoppe opp igjen etter at man har satt henne ned på gulvet. Dette har så en tendens til å gjenta seg så mange ganger at måltidet ofte er over før Bebel har gitt opp.

Det er ingen tvil om at Bebel, til en hver tid, vet hva hun vil. Hun vil selv velge på hvilken side av leilighetens dører hun ønsker å være, og hun vil selv bestemme hvor stor del av den bøkerøkte skinka eller leverposteien hun vil fortære til frokosten.

Kan man annet enn beundre henne? Svaret her er selvsagt ja, men konlusjonen er likevel at svaret må være nei. Personlighet må alltid applauderes. Man må tørre å gå egne veier, selv som katt, og selv som konservativ.

I all sin elegante prakt, og i all sin egenrådighet og stahet må man bare beundre henne. Bebel er i aller høyeste grad en bitch, men hun er en beundringsverdig representant for sorten.

Ocicat

Ocicat
Idun og Bebel, i et anfall av familielykke

Ocicat

Ocicat
Ocicat

Raseforeninger:
- OCIS - Ocicats of Scandinavia (Sverige)

Rasestandard:
- FIF-standard for Ocicat (Engelsk)
- FIF-standard for Ocicat (Norsk)

Stamtavledatabaser:
- The Ocicat Database - Pawpeds
- Ocicat Pedigrees

Forum:
- Powerspots Ocicat forum

Foto og video:
- Videoer av Ocicat
- Vårt fotoalbum for Ocicat
- Hjertevenner
- Tett på Oliver Twist
- Tøysete Ocicater ...
- Møt tre generasjoner Ocicat

Vil du ha en Ocicat?
- Annonser for Ocicat
- Oppdrettere av Ocicat

Ocicat
Trenger du veibeskrivelse?
RASEKATTER·NO fra A til Å
A
Abyssiner: Oppdrettere
Abyssiner: Raseguide
Amme søkes
Annonser uregistrert
Annonsetorget
Artikler
Avlshann søkes
Avlshann til utlån

B
Balineser: Annonser
Balineser: Raseguide
Baltsars Harem
Bengal: Annonser
Bengal: Raseguide
Bildeserier
Blogg
Bokhandel
Britisk Korthår
Burmeser: Oppdrettere
Burmeser: Raseguide

C
Cornish Rex
Cymric

D
Devon Rex
Dr. Susan Littles Breed Projects

E
EMS-koder
Exotic: Oppdrettere
Exotic: Raseguide

F
FIFé-forbund
FIFé-titler
Fôrkatt ønskes
Fôrvert ønskes
Fotoalbum
Fredriks Fotohjørne

H
Hangman
Hellig Birma
Historien bak stamnavnet

K
Kattehelse
Kattehelseressurser
Katteklubber på nett
Kattenavn
Katterasene
Katteår
Kattunger til salgs
Kattunge ønskes
Korat
Kull planlegges
Kull ventes

L
Lån oss dine bilder

M
Maine Coon: Annonser
Maine Coon: Oppdrettere
Maine Coon: Raseguide
Medisinske ord og uttrykk
Memory

N
Norske oppdrettere på nett
Norsk Skogkatt: Annonser
Norsk Skogkatt: Raseguide

O
Ocicat
Om annonsetorget
Omplassering
Orientalsk Korthår

P
Perser
Peterbald
Plakater med kattemotiv

R
Ragdoll: Oppdrettere
Ragdoll: Raseguide
Raseforeninger
Rasekatter i media
Rasekatt på DVD
Registrer deg som bruker av annonsetorget
Russian Blue

S
Siameser: Annonser
Siameser: Oppdrettere
Siameser: Raseguide
Sibirkatt: Annonser
Sibirkatt: Raseguide
Slektstrær
Snakk katt
Somali: Annonser
Somali: Oppdrettere
Somali: Raseguide
Stamtavledatabaser
Søk i alle annonsene

T
Tankeleseren Idun
Transport
Tyrkisk Angora

U
Utstillingsbilder
Utstillingsoversikt
Utstyr selges
Utstyr ønskes

V
Vis alle annonser
Voksen katt til salgs
Voksen katt ønskes

Å
Å velge den rette katten

Google
VERDENSVEVEN
RASEKATTER.NO
Besøk oppdrettere av
Ocicat
NO*Antelis
Oppdretter Line Edvartsen bosatt i Sarpsborg

NO*Li-Jon Pus
Oppdretter Linda Ortang bosatt i Sarpsborg

(N)Solefall
Oppdretter Hanne Luthen bosatt i Moss

(N)Tusseberget
Oppdretter Silje Knutsen bosatt i Stavanger

(N)Utveien
Oppdretter Hilde Anita Hopen bosatt i Trondheim

Er du oppdretter, men ikke p denne lista?
G hit for registerer deg!

>
Leter du etter noe?
Annonse
» Din annonse her?
Kattebøker
Den store boken om katten
Se kattevideoer!
» Katterasene
» Kattunger
» Humor
» Uvanlige venner
Baltsars Harem

Ikke glem føljetongen fra 2005 der vi fulgte (N)Wazabee's og deres to første kull, på tilsammen 12 kattunger.

» Les føljetongen her

Annonser

Annonse

Stort utvalg i katteutstyr