•  
RASEKATTER·NO
Annonser og ablegøyer siden 2004
Raseguide
» Abyssiner
» Balineser
» Bengal
» Britisk Korthår
» Burmeser
» Cornish Rex
» Cymric
» Devon Rex
» Egyptisk Mau
» Exotic
» Hellig Birma
» Korat
» Maine Coon
» Norsk Skogkatt
» Ocicat
» Orientalsk Korthår
» Perser
» Peterbald
» Ragdoll
» Russian Blue
» Siameser
» Sibirkatt
» Somali
» Sphynx
» Tyrkisk Angora

Dette er bare et utvalg av alle raser som finnes.

For en oversikt over alle raser som er godkjent i Norske Rasekattklubbers Riksforbund, ta en kikk her.

Annonser
» Din annonse her?
Siste nytt
Katteutstillinger i Norge

Les mer ...
Katteår: Hvor gammel er din katt?

Les mer ...
Katter og lopper

Les mer ...
Katteklubber

Les mer ...
Kattepensjonat

Les mer ...
Parrings- og fødselskalkulator

Les mer ...
» Abonner på rasekattbloggens RSS-feed
Informasjon

Nettredaktør: Bente Aas

Kontakt:
post@rasekatter.no


Abyssiner

Abyssiner

(N)Teja's Quintus   Eier: S. Jakobsen, (N)Teja's   Foto: R. M. Persson

Abyssinerens fremste særtrekk er pelsen. Den er hva vi kaller ticket - det betyr at hvert enkelt hårstrå har flere bånd med farge.

Den mest kjente fargevarianten er viltfarget. Katter av denne fargen har hårstrå med svart tupp, så et bånd brunt, så svart igjen, og så videre, i to-tre bånd eller flere. Denne viltfargen minner om fargen til en rekke ville dyr, for eksempel harens.

Abyssiner-lignende katter har vært høyt verdsatt i tidligere kulturer. Bilder og skulpturer fra oldtidens Egypt viser elegante og vakre tickede katter. Blant annet er det funnet et bilde i en egyptisk grav som kan tidfestes til år 1450 før Kristus.

Utfra navnet skulle man tro at rasen stammer fra Etiopia (tidligere Abyssinia), men sannheten er snarere at de fikk dette navnet fordi de første kattene som ble vist frem på utstilling i England ble importert herfra.

Nøyaktig hvor disse tickede kattene først oppstod har vi ikke kunnskap om, men nyere genetiske studier av pelsen viser at det mest sannsynlig var ved kysten av Det indiske hav og deler av Sørøst-Asia.

Abyssiner-rasen slik den fremstår i dag, så dagens lys i England. Katten som regnes som selve stammoren het Zula, hun ble brakt til England fra Abyssinia (Etiopia) en gang etter 1868.

Det finnes en tegning av Zula, og etter denne å dømme så Zula ganske annerledes ut enn Abyssineren gjør i dag.

Zula ble vist frem på utstilling i Crystal Palace i London i 1871, og i 1874 bestemte en mann ved navn G. Stables seg for å gjøre en vitenskapelig studie av denne katten. Dette førte blant annet til at rasen ble anerkjent i England i 1882. Den første rasestandarden ble publisert i 1889.

Man vet ikke om Zula fikk avkom i England, men mye tyder på at det kan ha vært innført flere lignende katter av kolonister og handelsfolk som var innom Calcutta (India), som på den tiden var en viktig havn ved Det indiske hav.

Abyssineren, slik vi kjenner den i dag, er med andre ord et resultat av fremragende engelsk avlsarbeid i godt over hundre år.

De første Abyssinerne ble importert til Norge fra Danmark i 1952 av Erik Tøien (oppdrettet av Thudin). Dette var søskenparet Assami el Khama (hann) og Kimiki el Khama (hunn).

Det første kullet ble født i 1953, og bestod av fire kattunger.

Kilder:
The Cat Fanciers' Association / Somali- og Abyssiner-siden

Abyssiner
Isis  |  Findus  |  Enya Graziella  |  Mira  |  Monas Abyssinere  |  Britney  |  Henrik


Møt Isis
Innsendt av Erik Gustavsson, Thamos Abyssinere, desember 2007

Abyssiner

Her er et bilde som jeg fikk tilsendt fordi min Abyssiner-hann EC Thamos Tigris er far til kattungen.

Kattungen holder til i Sverige, heter Isis, og er fotografert av MatildaMøt Findus
Innsendt av Heidi Nervik, desember 2007

Vi er en hektisk «storfamilie» som fra før av besto av to voksne, tre barn og to store hunder. Da først hus-hunnkatten vår forsvant, og senere hus-hannkatten vår ble overkjørt, ble hjemmet vårt tomt (i den grad et så bebodd hus kan bli tomt.) Noe manglet, nemlig: KATTEN.

Når man er oppvokst med katt og siden bestandig i sitt voksne liv har hatt katter, merker man når de plutselig ikke er der lenger ...

Jeg bestemte meg denne gang for å gå inn for en rasekatt, og etter å ha lest om de forskjellige rasene sto mitt valg mellom Burmeser og Abyssiner.

Vi ønsket en sosial katterase, med utpreget livslyst, samt en katt som kunne takle nettop både en «kaotisk hverdag» med barn, samt hunder, og alt som følger med storfamilien.

Sommeren 2007 kom derfor Abygutten Findus (eller Thamos Hickory som han heter på papiret) inn i huset, han var da fem måneder gammel.

Findus tilbragte de første to ukene i huset vårt mer eller mindre under en sofa. Vi trodde vel tilslutt at han skulle bli boende under sofaen, men etter den andre uken og stadig flere småturer ut fra sofaen, ble han straks mer husvarm ...

Det var som om han trengte den tiden for seg selv bare for å iaktta alt som skjedde, og bli trygg, og straks ble han heldigvis både menneskekjær, og også god venn med hundene.

Abyssiner

Abyssineren vår er en matglad katt (tynn som en strek er han dog, men sånn er jo rasen.) Han spiser omtrent ALT han kan komme over av rester, enten vi lar han få det i skålen, eller han drister seg til et besøk på komfyren/kjøkkenbenken. Det hender nemlig stadig vekk ...

Denne katterasen elsker menneskemat, og det er bare å innfinne seg i at den til enhver tid vil prøve å stjele maten din så fort den har sjansen ... ;-)

En annen Abyssiner-syssel er klatring. Katterasen er utrolig spenstig. Findus elsker å sittte høyyyt. Vi har 3,5 meter takhøyde, og han sitter helst oppunder taket/på pipa til peisen og iakttar kongeriket sitt.

Han liker også å sitte i vinduet og titte på alt som skjer. Kommer det en annen katt forbi eller en fugl, da er han virkelig i sitt ess.

Han har fått være utendørs litt i det siste, etter at han ble kastrert i høst. Men han er ikke videre begeistret enn så lenge, det er jo kaldt for en med så kort pels som han har, så han kommer fort inn igjen.

Dessuten er han en liten kløne, nettopp på grunn av klatringen. Han klatrer opp i høye trær, ut på de tynneste grenene, og kommer ikke ned igjen på egenhånd.

Med en Abyssiner er det greit å være forberedt på litt ekstraarbeid sånn sett. Men den greier seg jo fint som kun innekatt også, og da blir jo akkurat det tre-problemet sikkert ikke så relevant.

I høst ønsket vi å utvide familien ytterligere, mest for å gi Findus en lekekamerat, og da ble det Burmeser-selskap i hunnkatten Fia (Kattehula's Fiorella) på fire måneder.

Henne skal du få vite mer om senere :-)

Abyssiner
Findus (høyre) og Burmeser-bestevennen FiaMøt Enya Graziella
Bitta Mørk, (N)JavRoc's Abyssineroppdrett, desember 2007

Her er et bilde av min Ingave's Enya Graziella, som ikke det er stort annet å skrive om at hun er verdens snilleste og mest kosete Abyssiner du kan tenke deg.

Abyssiner

I tillegg er hun er meget vakker, og det synes dommerne også.

Hun ble årets Abyssiner 2006 i NRR og beste Abyssiner i Norden hos Aby & Somaliringen skandinaviske rasering.

Hilsen fra en stolt eier, Bitta.Møt Mira
Innsendt av Stine Knudsen, desember 2007

Jeg har en Abyssiner-jente, (N)Skyttens Nicole, som går under navnet Mira.

Abyssiner

Abyssiner

Hun er nå to år gammel, men er fremdeles bare en baby (tror hun).

Hun er en bestemt liten frøken, som vet hva hun vil.

Det beste hun vet er å erte bror Mario, som er halvt Siameser og halvt rørosing!

Vel, det er moro så lenge det er hun som styrer, men når Mario går lei og bli sint, da er det best å løpe og gjemme seg!

Når det er tid for mat dytter hun unna både Mario og elghunden Toya; her er det Mira som har førsteretten!

Hun skriker og maser som om hun sier; Se her da, her er jeg, jeg skal ha først! Fort deg, fort deg!!

Abyssiner
Miras venner elghunden Toya og katten Mario, halvt Siameser, halvt rørosing!

Jeg har mange rare historier om denne dama.

Hun er for eksempel kjempeglad i elgkjøtt! Jeg hadde lagt en frysepose med nesten et kilo elgkjøtt på kjøkkenbenken så det skulle tines, men ikke lenge etter jeg hadde lagt den fra meg kommer Mira og tar posen i munnen, hopper ned fra kjøkkenbenken å løper inn i stua med byttet sitt! Det var et rart syn, posen var nesten større enn katten!

Abyssiner

Også snakker hun en del, hvis hun ser noe ute gjennom vinduet lager hun rare lyder som om hun forteller oss at hun ser noe der ute!

Av og til kommer hun også med lyder som minner om latter, det høres ut som hun ler! Hehe, skal si det kommer mange rare lyder ut av munnen på denne dama!

Kunne fortalt mye mye mer, men da hadde dere aldri rukket å bli ferdige til jul! :-)

Abyssiner

AbyssinerMøt Monas Abyssinere
Innsendt av Mona Wentworth, (N)Oracle Abyssinian Cats, desember 2007

Her er to av mine Abyssinere.

IC Stian von Terp, som til daglig går ved navnet «Shadow», synes at det blir veldig kjedelig og mye ventetid på utstillinger.

Shadow er blå.

Abyssiner

IC Thamos Honeymoon derimot, elsker å vise seg frem på utstillinger og her poserer hun stolt for fotografen.

AbyssinerMøt Britney
Innsendt av Hilde Hagavei, Nordlæningen's, desember 2007

Her er min nydelige Britney.

Abyssiner

Britney er en veldig typisk Abyssiner: Leken, intelligent, oppmerksom og SÅÅÅ kosen.

Hun apporterer, og jeg kan prate med henne lenge før hun blir lei og går.

Britney har vært på én utstilling, hvor hun da ble Best-in-Show to dager på rad.Møt Henrik
Innsendt av Hildegunn Risrem, desember 2007

Dette er (N)Ororina's Heinrich von Schnellfahrer, til daglig Henrik.

Abyssiner

Han er en ett år gammel viltfarget Abyssiner bosatt i Trondheim.

Han elsker all slags mat, meloner inkludert, og drikker helst vann fra dusjen.

Henrik liker seg best når han får være med på soverommet, noe han av og til klarer å sjarmere seg til. Han klatrer så høyt han kan komme og sitter gjerne på skulderen.

Abyssiner

Abyssiner

Abyssiner
Abyssiner

Rasestandard:
- FIFé-standard for Abyssiner (Engelsk)

Stamtavledatabaser:
- The Abyssinian and Somali Database - Pawpeds

Foto og video:
- Videoer av Abyssiner
- Vårt fotoalbum for Abyssiner
- Abyssineren Suzy

Vil du ha en Abyssiner?
Annonser for Abyssiner
Oppdrettere av Abyssiner

Annen moro:
Abyssiner.no

Abyssiner
Trenger du veibeskrivelse?
RASEKATTER·NO fra A til Å
A
Abyssiner: Oppdrettere
Abyssiner: Raseguide
Amme søkes
Annonser uregistrert
Annonsetorget
Artikler
Avlshann søkes
Avlshann til utlån

B
Balineser: Annonser
Balineser: Raseguide
Baltsars Harem
Bengal: Annonser
Bengal: Raseguide
Bildeserier
Blogg
Bokhandel
Britisk Korthår
Burmeser: Oppdrettere
Burmeser: Raseguide

C
Cornish Rex
Cymric

D
Devon Rex
Dr. Susan Littles Breed Projects

E
EMS-koder
Exotic: Oppdrettere
Exotic: Raseguide

F
FIFé-forbund
FIFé-titler
Fôrkatt ønskes
Fôrvert ønskes
Fotoalbum
Fredriks Fotohjørne

H
Hangman
Hellig Birma
Historien bak stamnavnet

K
Kattehelse
Kattehelseressurser
Katteklubber på nett
Kattenavn
Katterasene
Katteår
Kattunger til salgs
Kattunge ønskes
Korat
Kull planlegges
Kull ventes

L
Lån oss dine bilder

M
Maine Coon: Annonser
Maine Coon: Oppdrettere
Maine Coon: Raseguide
Medisinske ord og uttrykk
Memory

N
Norske oppdrettere på nett
Norsk Skogkatt: Annonser
Norsk Skogkatt: Raseguide

O
Ocicat
Om annonsetorget
Omplassering
Orientalsk Korthår

P
Perser
Peterbald
Plakater med kattemotiv

R
Ragdoll: Oppdrettere
Ragdoll: Raseguide
Raseforeninger
Rasekatter i media
Rasekatt på DVD
Registrer deg som bruker av annonsetorget
Russian Blue

S
Siameser: Annonser
Siameser: Oppdrettere
Siameser: Raseguide
Sibirkatt: Annonser
Sibirkatt: Raseguide
Slektstrær
Snakk katt
Somali: Annonser
Somali: Oppdrettere
Somali: Raseguide
Stamtavledatabaser
Søk i alle annonsene

T
Tankeleseren Idun
Transport
Tyrkisk Angora

U
Utstillingsbilder
Utstillingsoversikt
Utstyr selges
Utstyr ønskes

V
Vis alle annonser
Voksen katt til salgs
Voksen katt ønskes

Å
Å velge den rette katten

Google
VERDENSVEVEN
RASEKATTER.NO
Besøk oppdrettere av
Abyssiner
av Abyata
Oppdretter Kari Eide bosatt i Oslo

(N)Ayram
Oppdretter Audhild Vikhamar bosatt i Kvelde

(N)Hakrilas
Oppdretter Toril Kremmervik bosatt i Trondheim

Ingave's
Oppdretter Inger Nave bosatt i Ski

(N)Mayas Pride
Oppdretter May Britt Anderssen bosatt i Kolbotn

NO*Napiers
Oppdretter Benjamin Eriksen bosatt i Tau

NO*Perlekysten's
Oppdretter Linn Anette Topstad bosatt i Kristiansand

(N)Rødknappen's
Oppdretter Aina Hauge bosatt i Stavanger

Sanddrop's
Oppdretter Kate Reinert bosatt i Oslo

av Siri-Krus
Oppdretter Rose Mari Hansen bosatt i Sandefjord

(N)Temp Cat's
Oppdretter Øystein Sky bosatt i Lunner

Er du oppdretter, men ikke p denne lista?
G hit for registerer deg!

>
Leter du etter noe?
Annonse
» Din annonse her?
Kattebøker
Den store boken om katten
Se kattevideoer!
» Katterasene
» Kattunger
» Humor
» Uvanlige venner
Baltsars Harem

Ikke glem føljetongen fra 2005 der vi fulgte (N)Wazabee's og deres to første kull, på tilsammen 12 kattunger.

» Les føljetongen her

Annonser

Annonse

Stort utvalg i katteutstyr